Det er ikke enkelt å være annerledes enn det som anses som vanlig eller akseptabelt, men enkelte steder er det virkelig verre enn verst. Vi skriver 2017, men fremdeles finnes det land der homofili straffes med piskeslag, steining, livsvarig fengsel eller med døden. Enkelte steder i verden blir forholdene dårligere og dårligere.

Hele 78 av verdens land straffer homofili med bøter, fengsel eller straffarbeid. 36 afrikanske land kriminaliserer homofili. Mange av disse 36 landene er norske bistandspartnere. Så, mens flere og flere land bestemmer seg for å åpne opp for homofile ekteskap er det andre land som går den andre veien, og med loven i hånd sørger for å gjøre «feil» seksuell legning til noe straffbart.

Gambia og Nigeria

Gambia har lenge hatt en maksimal strafferamme for homofili på 14 år. For ikke lenge siden innførte de livstid i fengsel. Nigeria har også hatt 14 års fengsel som sin strafferamme, men i flere delstater gis det dødsstraff for homofili, mens lesbiske blir utsatt for pisking eller fengsel.

Uganda, Kenya og Mauritania

I Uganda kan homofili straffes med alt fra 14 år til livstid i fengsel. Her er det amerikanske evangelister som er med til å påvirke landet i feil retning, og de har innført en rekke nye lover. Deriblant var de det andre landet i verden som forbød ekteskap mellom to som har samme kjønn. I Kenya er det også 14 år i fengsel, i tillegg gjør forbudet det mulig å arrestere folk uten arrestordre. Mauritania er ett av landene der du kan bli dømt til døden dersom du er homofil mann. Kvinner slipper med bøter og noen år i fengsel.

India og Pakistan

I 2009 gikk India riktig vei og kvittet seg med en lov som forbød sex mellom homofile. I 2013 tok de noen voldsomme skritt tilbake og innførte loven på nytt. Homofili kan medføre inntil ti års fengselsstraff. Selv om homofile i landet ikke straffes med døden, lever de med vold og trakassering som en del av dagliglivet. I Pakistan kan homofile sitte i fengsel i to år eller for resten av livet.

Saudi-Arabia og Iran

Dersom du er en gift mann som blir tatt i et homofilt forhold blir du steinet til døde. Er du ugift, «slipper» du unna med 100 piskeslag. I Iran er det dødsstraff, med mindre du er mindreårig. Da er det piskeslag som gjelder og det hele 74 stykker av dem. Kvinner mottar 100 piskeslag og blir du tatt i å kysse en av samme kjønn er det 60 piskeslag.

Russland

En gang, faktisk helt tilbake i 1993, ble homofili avkriminalisert. Nå har det derimot gått motsatt vei. Det er lover som forbyr positivt snakk om homofili, de forfølges og trakasseres. Det er mye hatkriminalitet, og de som utfører dette har støtte fra store deler av den russiske befolkningen.

Tanzania og Sudan

I Tanzania må du sitte i fengsel i minst 30 år, fortrinnsvis må du være der resten av livet ditt. I Sudan mottar du 100 piskeslag og må tilbringe maks fem år i fengsel. Blir du tatt flere ganger, er det enten livstid eller dødsstraff.

Mauretania, deler av Nigeria og Somalia, Sudan, Iran, Saudi-Arabia og Yemen er de landene som aktivt praktiserer dødsstraff for homofil kjærlighet.